Babaeski Meslek Yüksekokulu
31/05/2016 09:18:01 - 02/06/2016 09:18:27 - 18450 Okunma

Babaeski Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi 2.sınıf öğrencileri tarafından 24 Mayıs 2016 Salı günü Zorluteks Lüleburgaz Fabrikasına Teknik Eğitim Gezisi düzenlendi. 

   Yönetim ve Organizasyon Bölümü öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Kemal TAYSI tarafından İşletme Yönetimi Programı 2.sınıf öğrencilerine yönelik olarak organize edilen teknik eğitim gezisi İşleme Yönetimi 2.sınıf öğrencileri ve Öğr.Gör. Kemal TAYSI’nın Zorluteks Lüleburgaz fabrikasında hazır bulunmaları ile başladı. 

   Zorluteks Lüleburgaz Fabrikası İnsan Kaynakları Departmanından Eğitim Görevlisi Burçe TÜRKSEN tarafından karşılanan öğrenciler fabrika eğitim salonunda Zorlu Grubu ve Zorluteks hakkında aldıkları brifingin ardından işletme sahasına alındılar. İşletme içinde üretim akışına paralel olarak gerçekleşen teknik eğitim gezisinde ilk olarak dokunmak üzere hammadde olarak tedarik edilen ipliklerin çözülme ve leventleme aşamaları hakkında teknik personel tarafından bilgilendirilen öğrenciler ikinci aşama olarak dokuma bölümüne alındılar. Nevresim ve çarşaf olarak nihai tüketiciye ulaşacak kumaşın dokuma aşamasının gözlemlenmesinin ardından kumaşın terbiye ve boyama öncesi hazırlık aşamaları gezildi. Kumaş üzerine flat baskı, rotasyon baskı ve son teknoloji fotoğraf baskı tekniklerinin uygulandığı bölümlerin gezilmesinin ardından öğrenciler ürünlere müşteri siparişlerine göre son şeklinin verildiği yine Zorlu Grubu bünyesinde üretim yapan Zehra Ev Tekstil Ürünleri Konfeksiyon San.ve Tic.A.Ş. üretim sahasına alındılar. Burada nevresim, çarşaf ve yorgan hatlarını gezen öğrenciler teknik personelden üretimde kullanılan makineler, ürün özellikleri ve üretim sistemleri hakkında bilgi aldılar. Zorluteks Lüleburgaz fabrikasında öğrencilere ikram edilen öğle yemeğinin yenilmesinin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle Zorluteks Lüleburgaz fabrikası teknik eğitim gezisi saat 14:00 itibariyle tamamlanmıştır. 

   Ziyaret edilen Zorluteks ev tekstili üretim tesisleri 1997 yılında üretime başlamış ve dokuma-örme, terbiye ve 2 ayrı konfeksiyon fabrikası olmak üzere toplam 4 fabrikadan oluşmaktadır. İşletme, Avrupa’nın en büyük entegre pamuklu ev tekstili üreticisi olarak değerlendirilmektedir. 130.000 m² kapalı alanda yıllık 94 milyon metre nevresim, pike, yastık kılıfı, çarşaf, yorgan, masa örtüsü, yatak örtüsü, pamuklu perdelik kumaş, havlu ve örme kumaştan lastikli çarşaf ve yastık kılıfı gibi farklı ev tekstili ürünleri üretilmektedir.

   Dokuma İşletmesi’nde; Alman Dornier marka 280, 340 ve 400 cm eninde dokuma yapabilen 28’i jakarlı, 14’ü armürlü ve 96’sı eksantrikli olmak üzere toplam 138 adet hava jetli tezgah bulunmakta ve günde 38.000 metre üretim gerçekleştirilmektedir. Ayrıca dokuma fabrikası içinde yer alan örme bölümünde 17 adet Monarch marka yuvarlak örme makinasıyla günde 9 tonluk süprem örme kumaş ve 2013 yılında yeni kurulan triko bölümünde, 2 adet stoll marka triko makinesinde yılda 30.000 adet battaniye üretilmektedir.

 

   Terbiye İşletmesi’nde; günlük 300.000 metre kumaşa boya, baskı ve apre işlemleri uygulanmakta özellikle saten ve percale kumaşlara uygulanan merserizasyon işlemi ile parlaklık, boyutsal değişmezlik gibi özelliklere sahip üstün kalitede kumaşlar üretilmektedir. İşletmede dokuma kumaşlar için 2 adet pad-batch boya makinası, örme kumaşlar için 9 adet boya makinası bulunmaktadır.

  Zorluteks Ev Tekstili Üretim Tesisleri, 320 cm ene kadar basılabilen 5 adet rotasyon baskı makinasında 20 renk ve yine 320 cm ene kadar basılabilen 5 adet flat baskı makinasında 16 renk baskı yapabilen dünyadaki sayılı üreticilerden biridir. İşletmede pamuklu kumaşlar için reaktif, pigment, aşındırma, matweiss; polyester-pamuk karışımı kumaşlar için pigment baskı yanında dispers baskılı mikrofiber ve polyester ürünler; devore - dispers baskılı perdeler ve pigment, glitter, yaldız, kabartma baskılı vual perdeler üretilmektedir. Bunun yanında Zorluteks, fotoğraf baskı sisteminin uygulanmasında da dünya lideridir. Bu sistemle, herhangi bir fotoğraf; istenilen ebatlarda trikromi veya hegzakromi tekniği uygulanarak sıfır kayıpla, reaktif ve pigment boyarmaddeler ile kumaş üzerine basılabilmektedir. Yeni bir trend olan 3D (üç boyutlu görünüm) özellikte desenler Türkiye’de ilk olarak Zorluteks nevresim ürünlerinde basılarak müşteri beğenisine sunulmuştur. Numune kumaş üretiminde klasik baskı yöntemiyle birlikte kullanılan dijital baskı yönteminde, bir gün gibi kısa bir sürede reaktif ve dispers baskılı numuneler basılabilmektedir. 2011 Ağustos ayında faaliyete geçen 1. dijital baskı üretim makinası Türkiye’de ilk kez 3,2 metre eninde kumaşa baskı yapabilen makinadır. Aynı özellikteki 2.dijital baskı üretim makinası ise 2013 mayıs ayında üretime başlamıştır. 

zorluteks

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.